top of page

SLEUTELEN AAN JE FIETS?


UNIOR TOOLS : BOTTOM BRACKET T47

Ben jij het type dat graag de mouwen opstroopt en zelf aan het sleutelen gaat aan jouw fiets? Wel, dan is onderstaande blog mogelijks wel interessant voor jou.

De fietsindustrie heeft de afgelopen jaren een wel héél divers palet aan trapasvarianten ontwikkeld. Wie het bos door de bomen niet meer ziet, schiet niet meteen in een kramp bij het lezen van dit artikel 😊

Er wordt nu nóg één aan toegevoegd; de “T47.” Met zijn schroefdraad en 30mm as moet de T47 de bracket weer 100% betrouwbaar maken.

De kans dat je binnenkort een fiets koopt met dit nieuwste type trapas is dus heel reëel.

Even een kleine situering :

De bottom bracket van een fiets is de plaats in het frame waar de trapas is gemonteerd. De bottom bracket en de trapas vormen de basis van de verbinding van je aandrijflijn met je race, MTB, cyclo cross of gravelbike.

Je kunt trapassen vaak heel makkelijk zelf vervangen, mits je beschikt over het juiste gereedschap natuurlijk 😊

In de fietsindrustie spreekt men graag van standaarden, maar er zijn er zoveel dat er eigenlijk nog weinig sprake is van “standaard”. Bij deze een illustere poging om je op pad te zetten.

Grosso modo kan je de bottom brackets in 2 standaarden uitdrukken. De brackets met schroefdraad en brackets zonder schroefdraad of ook wel Pressfit genoemd.

Een véél voorkomend probleem bij Presfit uitvoeringen is het gekraak en gepiep tijdens het trappen.

Jarenlang was het voor framebouwers een vast gegeven om een bracket met schroefdraad te gebruiken. Tot het moment dat de composiet frames (bvb carbon) hun intrede deden. Die zorgden voor een totaal andere kijk op constructiemethodes, ook ten aanzien van de bracket.

Het credo luidt nogal vaak in het racesegment, hoe lichter hoe beter….

Door de voor composiet frames noodzakelijke metalen insert met schroefdraad weg te laten, konden enkele grammen op het framegewicht worden bespaard.

En wanneer je dan ook nog eens de trapaslagers zonder behuizing in het frame kan persen, wordt het zaakje nog lichter. Velen tevreden, maar niet iedereen 😉

Dit dieet voor composiet frames bezorgde ons volgende trapasvarianten : BB30/PF30, BB86/92 en PF386. Allen lichte constructies die in de praktijk het weleens durven laten afweten. Voor de productontwikkelaars onder ons, het sein om iets nieuws te gaan produceren, met als resultaat de “T47”

De T47 mag innovatief genoemd worden. Om te beginnen biedt de bottom bracket ruimte voor een 30mm trapas. Trapassen met dergelijke diameter zijn behoorlijk stijf (=minder buiging) en zorgen voor een goede overbrenging van de trapkracht op het aandrijfsysteem.

Daarnaast werkt de T47 met een zo breed mogelijk bracket. De lagers worden daarbij maximaal naar buiten geplaatst, wat zeer gunstig voor de stijfheid van het bracket. De laatste nieuwigheid is dat de T47 gewoon weer is voorzien van schroefdraad.

Een schroefdraadverbinding tussen bracket en trapas is al jaren een heel betrouwbare constructie. Voor zowel de berijder als voor de werkplaats is het heel fijn om weer schroefdraad terug te hebben in het bracket. De trapaslagers zitten weer als vanouds solide en keurig in lijn in het bracket opgesloten.

Voor de doe het zelvers, indien je graag aan het sleutelen gaat maar je weet niet met welke tools? Neem contact op met Fietsen De Groote Plattoo, wij bieden professionele tools aan van Parktool en Unior.


Sportieve groet

Davy


109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven