top of page

RENTABILISEER UW WOON-WERKVERKEER


In de week van de mobiliteit is het goed om even stil te staan bij de dagdagelijkse verplaatsing naar het werk.

Mobiliteit is heden een hot item en voer in vele gesprekken en debatten. Dit leidt tot veranderende inzichten. Bedrijven zien de vele voordelen van homeworking en glijdende uren voor het personeel. De overheid investeert in betere fietsinfrastructuur. Tevens motiveren werkgevers hun personeel om met de fiets naar het werk te komen.

Het inzetten op een bredere spreiding van het woon-werk verkeer (auto, fiets, openbaar vervoer, moto, homeworking etc…) zal er toe bijdragen dat het fileprobleem ingedijkt wordt.

Met de fiets naar het werk is bovenal ontspannend, het houd je fit, je behoeft geen fitness abonnement en niet onbelangrijk, uw verplaatsingstijd is voorspelbaar. Je ondervindt geen hinder van files.

Een ander niet onbelangrijk aspect bij het woonwerk verkeer is de fietsvergoeding. Vele bedrijven verlenen een vergoeding aan de werknemer. Het is een gunst, geen recht!

Laten we eens de proef op de som nemen met een realistisch praktijkvoorbeeld en onderstaande aannames :


Je laat de personenwagen aan de kant staan, indien de mogelijkheid er toe is.

Je fietst dagelijks naar het werk 15km enkel, dus 30km per dag. Uw werkgever betaalt een fietsvergoeding van 24 eurocent per km. Je werkt ongeveer 200 dagen per jaar en bijgevolg fiets je ongeveer 6.000 km per jaar bij elkaar. Dit leidt tot een jaarlijkse onderhoudskost van ongeveer 150 euro.


Voor een veilige en comfortabele rit naar het werk schaf je best goede fietskledij, -helm en –tas aan met een geschatte aankoopprijs van 400 euro.


Je koopt een elektrische fiets met maximale snelheid van 25km/u (kostprijs +- 2.500 euro) of een speed-pedelec met maximale snelheid van 45km/u (kostprijs +-5.000 euro) om kilometers te kunnen vreten.


De kost van jouw wagen is gemiddeld 33 eurocent (afhankelijk van type wagen) per km (aankoop, onderhoud, brandstof, verzekering).


Als we bovenstaande getallen in de blender gooien, krijgen we volgend resultaat :

- jaarlijkse opbrengst fiets op basis van fietsvergoeding en afstand woon-werk (onderhoudskost is hierin reeds verrekend) : 1.290,00 euro (of 107,50 euro per maand)

- jaarlijkse kost personenwagen : 1.980,00 euro (of 165,00 euro per maand).


Wat is nu jouw maandelijks rendement? Dit is de opbrengst van de fiets opgeteld met de kost van de wagen die je uitspaart door de wagen “thuis” te laten voor het woonwerk verkeer :

- rendement per maand : 272,50 euro

- rendement per jaar : 3.270,00 euro


Ik hoor het je zeggen, “leuk verkooppraatje, maar de aankoop van de fiets en –uitrusting is toch een investering”. Dat is geheel waar, maar op langere termijn bekeken blijkt het toch een interessant verhaal.


Hieronder jouw terugverdientijden :

- terugverdientijd elektrische fiets (aankoop fiets en -uitrusting) : 11 maanden

- terugverdientijd speed-pedelec (aankoop fiets en -uitrusting) : 20 maanden

Zo, laat het even bezinken en aarzel niet om me te contacteren als je meer info wenst rond elektrische fietsen of speed-pedelecs.

Sportieve groet

Davy

Elektrische fiets - M1 Sporttechnik

Elektrische fiets - Norta

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven