top of page

GRAVELBIKE versus RACE/CROSS

Gravelbikes zijn aan een stevige opmars bezig in onze contreien. Het is een fenomeen dat overgewaaid komt uit Noord-Amerika waar tal van grindpaden deel uit maken van het landschap.

Maar, wat zijn nu de verschillen tussen een gravelbike, cyclo cross, MTB en endurance racefiets?

Een racefiets en cyclo cross zijn wendbare, sportieve en nerveuze fietsen die afstammen uit de competitiesport.

Het concept van een gravelbike daarentegen vertaalt zich in het relaxed en comfortabel fietsen over een langere afstand met een stevige snelheid op wegen bestaande uit diverse ondergronden ( grind, zand, modder, en bij uitstek de hobbelige Belgische wegen…)

Om de verschillen tussen de diverse type fietsen te duiden, dienen we vooral te kijken naar de geometrie van het frame.

Om een relaxte zithouding mogelijk te maken, heeft een gravelbike een iets hogere balhoofdbuis en een kortere bovenbuis. De crossfiets en de racefiets hebben een wat steilere balhoofdhoek om snel te kunnen sturen. De gravelbike biedt meer rust en stabiliteit en is ontwikkeld om stevig rechtdoor te rijden op oneffen terrein. Op de gravelbike zit je “rechtop”, op cyclo of race “diep”.

De achterbrug (chainstay) van een gravel is een tikkeltje langer en de bracket as ligt iets lager, ideaal om stabiel te sturen. In functie van de rechtuit stabiliteit hebben gravelbikes een iets langere wielbasis.

Een gravel racer heeft dikkere banden en dit biedt uitermate comfort op zware gravelpaden. Er is vanuit de UCI geen beperking opgelegd zoals bij de cyclo cross (max. 33mm!). Er is ruime keuze uit dikke banden tot een maximale breedte van 50mm, dit komt aardig in de buurt van een MTB!

Wanneer het off-road parcours te technisch wordt, dan kan je niet meer uit de voeten met een gravelbike en is de keuze voor een MTB terecht.

Verder is een gravelbike stevig uitgerust met bevestigingspunten voor extra bidonhouders, spatborden, bagagdedragers of voor reiszakken (bikepacking).

Wat de aandrijving betreft, gravelbikes zijn verkrijgbaar naar keuze met een enkel of dubbel (compact) tandwiel vooraan en een cassette met ruime keuze aan versnellingen (10 tem 42 tanden).

De gravelbike is een kruisbestuiving van de eerder vermelde disciplines, een onvervalste all-road bike.

Op de weg of in de natuur, ontdek het authentieke comfort die een gravelbike voor jou in petto heeft.

Bekijk het KONA gamma op onze website of kom vrijblijvend langs in DE GROOTE PLATTOO.GRAVELBIKE - KONA ROVE NRB DL


279 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven